BROODJE PULLED PORK

PK 2016 RECEPT Pulled pork

Pulled pork is een manier van varkensvlees braden voor een langere tijd, op een lage temperatuur. Vlees dat doorgaans vrij taai is, wordt door deze bereidingswijze erg mals en kan na het koken uit elkaar getrokken worden; vandaar de naam “pulled” pork.

NODIG: (voor 4 personen)

  • 1 1⁄2 kg varkensschouder , ontbeend
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel mild paprikapoeder
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 koffielepel mosterdzaad
  • 1 eetlepel zout (bescheiden eetlepel)
  • 5 cl appelsap + extra tijdens garing
  • 5 cl whisky + extra tijdens garing

voor de koolsla

  • 1⁄4 witte kool
  • 3 wortels
  • 1⁄2 rode ui
  • 1 appel (bv. Jonagold)
  • 1 limoen
  • enkele eetlepels mayonaise
  • peper
  • zout

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op  150°C. Kneus de mosterdzaadjes in de vijzel. Schep de bruine suiker in een schaal en voeg alle specerijen toe: knoflookpoeder, komijnpoeder, mild paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, gekneusde mosterdzaadjes en zout.
  • Snij de spekrand van de varkensschouder wat bij, zodat er een dunne laag varkensvet overblijft. Maak kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in het vlees. Rol de varkensschouder in de kruidige mengeling. Masseer de specerijen in het vlees. Leg het vlees in een ovenschaal en strooi het restje van de specerijenmengeling erbovenop.
  • Schenk het appelsap en de whisky in de schaal (niet op het vlees) en dek ze zorgvuldig af met een vel aluminiumfolie. Schuif het varkensvlees in de oven van 150°C.
  • Verwijder na 2 uur de folie, schenk er bij voorkeur een extra scheut appelsap en whisky bij en laat het vlees nog zo’n 2 uur verder garen en korsten. (Controleer de garing van de portie vlees, maar schrik niet van de donkere kleur van de kruidenkorst. Ze hoort er zo uit te zien.)

de koolsla

  • Snij de witte kool in stukken en rasp de groente fijn. Schil de wortelen. Rasp ze samen met het stuk rode ui bij de koolsnippers.
  • Schil de appel en rasp het vruchtvlees bij de groenten.
  • Roer wat mayonaise door de sla. Begin bescheiden en voeg meer toe indien nodig.
  • TIP: Je kan de mayonaise vervangen door yoghurt of platte kaas.
  • Breng de koolsla (of coleslaw) op smaak met vers limoensap, versgemalen peper en wat zout.

afwerken en serveren

  • Haal het donker stuk vlees uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Verhoog de oventemperatuur tot 180°C.
  • Trek het gare, botermalse vlees in draderige pluksels. Werk met twee vorken, of met de hand.
  • Rooster kleine ciabatta’s (of brood naar keuze) in de oven van 180° tot ze warm en zacht-krokant zijn.
  • Snij de broodjes overlangs in twee, lepel er een flinke schep van de ‘coleslaw’ op, gevolgd door een portie kruidig ‘pulled pork’.