ASPERGEGAZPACHO

Aspergesmoothie nagerecht of tussendoor voor 2 personen (20 min. + invriezen) 200 g witte asperges, geschild 1 banaan, in plakjes 300 ml volle yoghurt 1 tl vanillesuiker 6 (kleine) Hollandse aardbeitjes - blender of keukenmachine 1 Snijd de asperges in stukjes van 3 cm. Kook de aspergestukjes in een bodem water met een schepje suiker in 10-12 min. gaar. Giet de asperges in een zeef en laat goed uitlekken en afkoelen. 2 Doe de afgekoelde asperges met de plakjes banaan in een diepvriesdoos en vries in. 3 Doe de bevroren asperges en de banaan in de blender of keukenmachine. Schenk er de yoghurt bij en pureer tot een dikke, gladde smoothie. 4 Schenk de smoothie in 2 hoge glazen. Rijg de aardbeien aan een (tapas)spiesje en leg op de glazen. Steek een dik rietje in elke smoothie. p.p. ±Êxxx kcal / xx g eiwit / xx g vet waarvan xx g onverzadigd / xx g koolhydraten Tip Neem in plaats van yoghurt en vanillesuiker halfvolle vanilleyoghurt.

Verfrissend voorgerecht met de typische smaak van asperges, deze gazpacho, die zich graag laat begeleiden door serranotoast

NODIG (voor 6 personen)

  • 300 gr. witte asperges, geschild
  • 500 ml groentebouillon (van tablet)
  • 2 el amandelschaafsel
  • 1 teentje knoflook, grof gesneden
  • 1 ciabattabroodje, in sneetjes van 1/2 cm
  • 6 plakjes serranoham
  • 6 gemarineerde artisjokharten (pot), gehalveerd
  • (Spaanse) olijfolie extra vierge
  • SIEMENS keukenmachine of staafmixer

BEREIDEN

Asperges goed schillen en 15 minuten koken in groentebouillon. Neem dan de pan van het vuur en laat de asperges in de bouillon afkoelen tot kamertemperatuur.

Rooster in een droge pan het amandelschaafsel goudbruin en schud op een bord. Pureer nu de asperges met de bouillon en de knoflook in de keukenmachine of met de staafmixer glad. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Laat de aspergegazpacho in de koelkast goed koud worden.

Rooster de sneetjes ciabatta in een broodrooster krokant. Beleg ze met een plakje serranoham en de artisjokharten.

Schenk de gazpacho in kleine (wijn)glazen. Druppel er wat olijfolie in en leg het brood op de glaasjes.

(Bron: aspergecentrum)